ویدئو | نماز عید سعید فطر مهاجران افغانستانی در محله گلشهر مشهد ویدئو | دلیل اختلاف افکنی میان مردم ایران و افغانستان از زبان محمدکاظم کاظمی دادگاه عالی طالبان فردا یکشنبه (۱۰ فروردین ۱۴۰۴) را عید فطر اعلام کرد پژمان‌فر: تشکیل سازمان ملی مهاجرت گامی مؤثر درراستای مدیریت هوشمند مهاجران خارجی است سازمان ملل: محرومیت دختران از تحصیل افغانستان را منزوی‌تر می‌کند عفو بین‌الملل از پاکستان خواست اخراج مهاجران افغانستانی را متوقف کند عراقچی از طرح مشترک ایران و طالبان برای بازگشت مهاجران افغانستانی خبرداد قیمت افغانی به تومان و دلار (سه‌شنبه، ۵ فروردین ۱۴۰۴) قیمت افغانی به تومان و دلار (سه‌شنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳) ساعت کاری سفارت و کنسولگری افغانستان در تهران و مشهد در نوروز ۱۴۰۴ نوروزهای بی‌رنگِ افغانستان قیمت افغانی به تومان (دوشنبه، ۲۷ اسفند ۱۴۰۳) شورای امنیت سازمان ملل نشستی با موضوع افغانستان برگزار می‌کند بقایی در واکنش به مشکلات صدور ویزای ایران برای افغانستانی‌ها: به‌دنبال مدیریت اعطای روادید به متقاضیان در افغانستان هستیم طالبان در واکنش به پیام عراقچی: برقراری روابط خوب با همسایگان اولویت ما نیز است راه آهن خواف ـ هرات؛ کلید طلایی ایران در ترانزیت جهانی ویدئو | همه چیز درباره اهمیت مسیر ریلی خواف-هرات تیم فوتبال ساحلی افغانستان به مصاف ژاپن می‌رود وزارت خارجه طالبان از توافق مرزی تاجیکستان و قرقیزستان استقبال کرد ترامپ: پایگاه بگرام در کنترل چین است طالبان از ثبت ۱۸ میلیون سیمکارت برای شهروندان افغانستان خبر داد
سرخط خبرها

روایت بانک جهانی از اقتصاد افغانستان | از هر ۲ افغانستانی یک نفر فقیر است

  • کد خبر: ۲۰۸۸۷۲
  • ۰۹ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۱:۲۴
روایت بانک جهانی از اقتصاد افغانستان | از هر ۲ افغانستانی یک نفر فقیر است
اقتصاد افغانستان در دو سال گذشته ۲۵ درصد کوچک شد. البته از آوریل ۲۰۲۳، این کشور کاهش تورم را تجربه کرده که احتمالاً به دلیل افزایش ارزش افغانی و اقتصاد در حال تنظیم بوده است.

به گزارش شهرآرانیوز، بانک جهانی در گزارش خود نوشته است، اقتصاد شکننده افغانستان، به شدت به حمایت خارجی متکی و بخش خصوصی آن ضعیف است. اقتصاد آن در دو سال گذشته ۲۵ درصد کوچک شد. سیاست‌های محدودکننده طالبان در مورد آموزش و کار زنان، چشم‌انداز بهبود افغانستان را بدتر می‌کند. به‌رغم پایان جنگ، از هر دو افغان یک نفر فقیر است. از زمان سقوط سال ۲۰۲۱، خانوار‌ها وضعیت خود در برآوردن نیاز‌های اولیه را رو به بهبود گزارش کرده‌اند، اما محرومیت و آسیب‌پذیری همچنان بالاست.

وضعیت نیروی کار

این دستاورد‌ها به قیمت اتمام منابع خانگی و استهلاک راهبرد‌های مقابله‌ای تمام شده است. خانواده‌های افغان بسیج شده‌اند تا زندگی خود را تأمین کنند؛ به‌ویژه جوانان و زنان. بر اساس نظرسنجی نظارت بر رفاه افغانستان، افزایش کلی در عرضه نیروی کار از تقاضا پیشی گرفته و بیکاری را دو برابر کرده است. مشارکت زنان در نیروی کار اکثراً از خانه (فرآوری پوشاک و مواد غذایی) نسبت به سال ۲۰۲۰ سه برابر افزایش یافته است.

شکاف جنسیتی و تحصیلات

در حالی که بهبود امنیت، حضور در مدارس ابتدایی را افزایش و شکاف‌های جنسیتی و روستایی-شهری را کاهش داده است، میلیون‌ها دختر و پسر در سن دبستان عمدتاً به دلیل فقدان دسترسی به مدرسه بازمانده‌اند. از زمان ممنوعیت حضور زنان در دبیرستان، تنها ۳ درصد از دختران در دبیرستان تحصیل می‌کنند. در میان پسران ۱۳ تا ۱۸ ساله، تنها ۴۴ درصد تحصیلات متوسطه دارند.

مالیات بر درآمد

اداره مالیات بر درآمد افغانستان در سال مالی ۲۰۲۲، مانند سال ۲۰۱۹، ۲.۲ میلیارد دلار درآمد جمع‌آوری کرد که بیشترین دریافتی از مالیات‌های مرزی بود. صادرات در سال ۲۰۲۲ به رکورد ۱.۹ میلیارد دلار رسید، اما از اوایل سال ۲۰۲۳ کاهش یافت. سیستم غیررسمی حواله (hawala system) به دلیل محدود بودن بخش مالی رسمی، اکثر معاملات را پردازش می‌کند.

وضعیت تورم چگونه است؟

از آوریل ۲۰۲۳، این کشور کاهش تورم را تجربه کرده که احتمالاً به دلیل بهبود عرضه، افزایش ارزش افغانی و اقتصاد در حال تنظیم (برای کاهش ساختاری تقاضای کل) بوده است. پس از تحولات سیاسی اوت ۲۰۲۱، تورم به دلیل اختلالات عرضه و شوک در قیمت کالاها، حتی در بحبوحه کاهش تقاضای داخلی، افزایش یافت. تورم سالانه پس از رسیدن به ۱۸.۳ درصد در ژوئیه ۲۰۲۲، تا آوریل ۲۰۲۳ به شدت کاهش یافت.

کسب‌و‌کار‌ها در افغانستان

بسیاری از کسب‌وکار‌ها برای فعالیت با ظرفیت کامل در تلاش هستند. در دور سوم نظرسنجی سرعتی بخش خصوصی (Private Sector Rapid Survey) در مارس تا آوریل ۲۰۲۳، کمی بیشتر از نیمی از شرکت‌های موردبررسی، با ظرفیت کامل عملیاتی و یک‌سوم زیر ظرفیت کار می‌کردند. مهم‌ترین محدودیت تجاری گزارش‌شده توسط شرکت‌های موردبررسی، کاهش تقاضا و به دنبال آن عدم اطمینان در مورد آینده و عملکرد سیستم بانکی محدود بود. شرکت‌های مورد بررسی همچنین با مشکلاتی از قبیل سیستم پرداخت نه‌چندان کارآمد، افزایش هزینه انجام کسب‌وکار، دسترسی ضعیف نهاده‌های وارداتی و مشکل در تأمین وام‌ها مواجه هستند. شرکت‌های تحت مالکیت زنان دو برابر بیشتر از شرکت‌های تحت مالکیت مردان، نبود امنیت را گزارش می‌کنند.

صادرات و واردات

اقتصاد افغانستان با وجود افزایش ارزش صادرات، کسری تجاری قابل توجهی دارد. واردات برخی از کالا‌ها طی سال‌های ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ تقریباً دو برابر شد، در حالی که صادرات تنها ۳ درصد در هفت‌ماهه اول سال ۲۰۲۳ رشد کرد. واردات غیرمعمول بالا در برخی دسته‌ها منجر به کسری تجاری بیشتر شد. به‌رغم افزایش کسری تجاری، افغانی در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است. محموله‌های نقدی سازمان ملل متحد و جریان‌های حواله ورودی به‌طور کامل تأمین مالی کسری را توضیح نمی‌دهند.

کمک‌های بین‌المللی خارج از بودجه برای خدمات بشردوستانه و اساسی در حال کاهش است. اقتصاد که به نظر می‌رسید تا پایان سال ۲۰۲۲ در مقایسه با کاهش بلافاصله پس از حوادث ۱۵ اوت ۲۰۲۱ در سطح تعادل پایینی تثبیت شده بود، اکنون در میان ترکیبی از شاخص‌های اقتصادی آسیب‌پذیر به نظر می‌رسد. سیستم مالی همچنان محدود است. تجارت و سایر پرداخت‌ها که به داخل و خارج از افغانستان جریان دارد تا حد زیادی از طریق کانال‌های غیررسمی انجام می‌شود. سیستم بانکی آسیب‌پذیر و فاقد سرمایه است و مشاغل خصوصی نمی‌توانند به خدمات مالی مورد نیاز دسترسی داشته باشند.

منبع: اقتصاد آنلاین

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->